Bu grubun genel tanımı sızdırmazlık malzemeleridir. Kısaca Mastik olarak adlandırılır. Mastik yabancı kökenli bir kelimedir. Tam Türkçe karşılığı ise Macundur.
Mastik Nedir?
Mastikler sızdırmazlık sağlamak, boşlukları doldurmak, su ve havayı derzlerden uzak tutmak, yapı malzemelerinin doğal hareketlerini absorbe etmek (25% esneme kabiliyeti) ve estetiği arttırmak için kullanılır.
Mastiklerin çimento türü (kalekim tarzı) derz dolgularıdan farkı çok daha esnek olmalarıdır. İki malzeme arasında sıkışma & genleşme beklenen bağlantılarda mastikler kullanılır.
Hırdavat piyasasında neredeyse her üründe olduğu gibi bu segmentte de tanım hataları yapılmakta; mastiğin hammaddesi Akrilik de olsa, PU da olsa 'Silikon veya Çekomastik' diye gelişi güzel adlandırılmaktadır. Bir çok kullanıcı nerede PU, nerede Silikon veya nerede Akrilik menşeili mastik kullanması gerektiğini bilmez. Amaçları ortak olmasına rağmen aralarında bazı farklılıklar bulunmaktadır.
Hangisi ne işe yarıyormuş inceleyelim:
Silikon Mastik ve Poliüretan Mastik Arasındaki Farklar Nedir?
Ortak amaçlarının dolgu, sızdırmazlık, izolasyon ve yapıştırma olduğunu söylemiştik. Hangisini kullanmamız gerektiğini ise uygulanılacak zemin belirler. PU daha ziyade çalışması(hareket etmesi) beklenen metal, ahşap ve beton malzemeler arasındaki derzlere uygulanır.
PU Mastik Avantajları:
PU Mastik Dezavatajları:
Silikon Mastik Avantajları:
Silikon Mastik Dezavantajı:
Akrilik Mastik Nedir?
İlk icat edilen mastik çeşidi olduğu için mastiklerin atasıdır. Akrilik mastik su bazlı akrilik reçineden elde edilir. Piyasada ‘Mastik’ dendiğinde ustalar ‘akrilik mastik’i kastetmektedir.
Avantajı:
Dezavantajı:
Bir sonraki yazımızda mastiklerin yapıştırıcı amacıyla kullanımını inceleyeceğiz.
İş Güvenlik Malzemeleri, Endüstriyel Yapıştırıcılar ve Teknik Hırdavat ürün gruplarına ait kalitesiyle tanınan markaların Türkiye distribütörlüğünü ve direkt ithalatını gerçekleştirmekteyiz