PU köpük yarı sert bir boşluk doldurma, montaj ve ısı izolasyon malzemesidir. Bu malzeme havadaki nem sayesinde kürleşir. Kürleşirken (çeşidine göre az yada çok) genleşir. Poliüretan üstün adherans performansı sayesinde uygulandığı yüzeylere güçlü bir şekilde yapışır. (Polietilen, poliproplen, silikon ve teflon dışında tüm yapı elemanlarına yapışma sağlar).
Poliüretan Köpüklerin en etkin kullanım alanları nelerdir??
Özellikle kapı ve pencere kasalarının duvara sabitlenmesinde ve buralardaki boşlukların doldurulmasında, sıcak-soğuk su borularının kaplanarak yalıtımında, banyo küvetlerinin zemine oturtulmasında ve akla gelebilecek her türlü açıklık kapatma işlerinde kullanılan universal bir malzemedir. Poliüretan Köpük dolgunun haricinde ayrıca yapıştırma ve yalıtım amaçlarıyla da kullanılabilir.
Poliüretan Köpükler Nasıl Uygulanır?
Teneke üzerindeki valf pipet sprey vidası çevirelerek takılır. Önce 15-20 saniye boyunca teneke kuvvetlice çalkalanır ve baş aşağı tutularak pipetin tetiğine basılır. Dik yüzeylerde sıkım işlemi her zaman aşağıdan yukarı doğru uygulanır.
Poliüretan Köpük Çeşitleri nelerdir?
Poliüretan köpükler uygulama tipine ve amacına göre ikiye ayrılabilir;
a. Uygulama Tipine Göre Poliüretan Köpükler;
Pipetli Köpükler: Piyasada en sık rastlanan ve en çok satılan köpük tipidir. Her bir tenekenin yanında verilen pipet aparatı ile uygulanır. Genleşme oranı yüksek olduğundan (yaklaşık %200-%250) büyükçe boşlukların doldurulmasında tercih edilir.
Tabancalı Köpükler: Özel uygulama tabancasıyla kullanılmaktadır. Daha çok profesyonellere hitap eden bir üründür. Genleşme oranı düşük (ortalama %50-%60) olduğu için dar boşlukların doldurulmasında tercih edilir.
b. Kullanım Amacına Göre Poliüretan Köpükler;
Boşluk Doldurma Köpükleri: Standart ve en çok kullanılan köpük tipidir. Kapı ve pencere aralıkları için idealdir.
Yapıştırma Köpükleri: Genleşme oranları standart köpüklere göre daha düşüktür. Polimeri oranı daha yoğun olduğu için yapıştırıcı özelliği önplana çıkar. Bu ürünler ile XPS, EPS gibi ısı izolasyon malzemeleri, gaz beton, tuğla ve mermer gibi çeşitli yapı elemanları yapıştırılabilir.
Poliüretan Köpüklerin Ses, Isı ve Su yalıtımına katkısı
Pü köpüğün çok gözenekli bir yapısı olduğundan ses yalıtımına bir katkısı olamaz, çünkü ancak yüksek yoğunluklu katı malzemeler ses dalgalarını sönümleyebilir. Hava, ısı ve su yalıtımı için boşlukları doldurmada tercih edilebilir fakat ses yalıtımına bir etkisinden söz edilemez. <
Isı yalıtımı içinse peformansı iyidir. Sıcak ve soğuk su borularını çevresi köpük ile kaplanabilir.
Su yalıtımı açısından tam olarak kürleşmiş bir köpüğe su zarar veremez. Dış mekan uygulamalarında, ve süs havuzlarında kullanılabilir.
Güneşten gelen UV köpüğün yapısını çok çabuk bozar(bir kaç günde). Yoğun UV ışınlarına maruz kalmadığı sürece yapının ömrü kadar dayanıklıdır.
Kurumamış köpüğü temizlemenin en pratik yolu ‘köpük temizleyici’ kullanmaktır. Kürleşen köpük ancak maket bıçağı vb. mekanik yollarla temizlenebilir.
Türkiye’de İzolasyon köpüğü, inşaat köpüğü, sprey köpük, poliüretan köpük, montaj köpüğü, tek komponentli köpük, kapı pencere köpüğü, ısı yalıtım köpüğü, boşluk doldurma köpüğü olarak anılır. Dünya’da ingilizce olarak; one component pu foam, polyurethane foam, OCF pu foam sealant, gap filling pu foam, window assembling pu foam, mounting pu foam, montage pu foam, heat insulation pu foam, door assembling pu foam gibi ifadelerle anılmaktadır.
İş Güvenlik Malzemeleri, Endüstriyel Yapıştırıcılar ve Teknik Hırdavat ürün gruplarına ait kalitesiyle tanınan markaların Türkiye distribütörlüğünü ve direkt ithalatını gerçekleştirmekteyiz